Prodej mléka a sýrů ze dvora

Této problematice se věnuje více lidí a na internetu se dá najít poměrně dost informací.

Hodně sleduji cestopisné filmy a dost často na ních je i ukázka prodeje místních krajových specialit – sýrů.

Je to bráno jako chlouba s krajovými specialitami.

Jsem fascinován tím, co se požaduje po nás za super vybavení a oddělování zpracování mléka i sýrů do různých místností s nerezovým vybavením a dalšíma vymoženostma moderní doby.

Na to jak to vypadá s mlékarnou třeba ve Franci jsme se mohli podívat i na ČT.

Kamera na cestách: Provence – 15. září 2012 – 15:30
Kamera na cestách: Provence – 17. září 2012 – 10:05

Je tam rychlé nahlédnutí do mini výrobny sýra.
Naše hygieniky by asi kleplo.

Takových nahlednutí se najde v cestopisných filmech více.

Nadherně je to zpracovaný ve filmu Muž, který snil s orly (TV film)
s Terence Hillem v hlavní roli.

Úžasný film o kterém se tu už mluvilo.

Prodej ze dvora

Hodně se problematice věnuje pan Ivan Hrbek.

zde je jeho vystoupení v ČT    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/212562248420024-nedej-se/

Od Hrbků je i tento přehled s rozpočtem atd.  https://drive.google.com/file/d/0B3htTne4ikhIU0lLZk9veERGUmM/view?usp=sharing

Více najdete i na

http://www.eposcr.eu/…/04/Prodej-ze-dvora-legislativa.pdf

http://www.eposcr.eu/publikace/vydane-publikace/

Přímý prodej ze dvora – stručný přehled požadavků

http://www.machackovi.cz/kategorie/prodej-syroveho-mleka-ze-dvora/

http://www.lokalni-ekonomika.cz/marketing/prodej_ze_dvora.html

A zde se dají zákony a vyhlášky :  http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/SearchResult.aspx?q=11%2F2015&typeLaw=zakon&what=Cislo_zakona_smlouvy

*******

Pozor na rozdíl mezi registrací a schválením :

  • Spousta lidí plete dohromady pojem schválit a registrovat. V tom je docela podstatný rozdíl. Registrovat může jen prvovýrobce, který zpracovává mléko z vlastního chovu. Pokud někdo mléko kupuje a chce vyrábět sýr, musí nutně projít procesem schválení. A to je o dost náročnější.
  • Schválená provozovna být nemusí, ale musí být minimálně registrovaná. A v té provozovně pracuje nějaký zaměstnanec (většinou vlastník), takže se k tomu musí vyjádřit i hygiena. Ale jen z pohledu hygieny práce. Tedy kudy na WC, jaké je tam světlo, kde se větrá, jaká je výška stropu, kde si člověk myje ruce.
  •  

    Krátké schrnutí :

    1. Prodej syrového mléka a syrové smetany – nejedná se o výrobu, je potřeba mít pro prodej mléka oddělené prostor od dojírny. Mléko do 2 hodin od nadojení prodat nebo ho potom zchladit pod 8°C. Stačí pouze SOUHLAS KVS.

    2. Zpracování prvovýroby (mléka z vlastního chovu) – je potřeba mít prostor pro výrobu splňující kritéria stanovená v příslušných nařízeních EU a zákonech ČR. Je nutná REGISTRACE provozovny u KVS.

    3. Výroba mléčných produktů – nákup mléka od „cizích“ zvířat. Nároky na prostory jsou prakticky totožné, ale provoz je pod větším dohledem KVS (více kontrol, častější rozbory mléka…). Je nutné SCHVÁLENÍ provozovny u KVS.

*******************

Informace z praxe

od Pavla Burziková     https://www.facebook.com/pavla.burzikova

Má povolený prodej ze dvora a registrovanou minisýrárnu.

Spadá pod KVS Tábor

Potřebná legislativa :

Nařízení EU 852 a 853/2004

Vyhláška 128/2009, 289/2007 (veterinární a hygienické požadavky na provoz),

Vyhláška 1169/2011 (to je značení výrobků),

Nařízení EU 1069/2009 (vedlejší živočišné produkty),

Vyhláška č. 77/2003 Sb.

Jak zpracovat provozní a sanitační řád pro sýrárnu najdete zde http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100051481.html

Doporučuji pročíst si ty zákony pořádně. 

——

Při prodeji mléka ze dvora je potřeba :

1) být zemědělec – osvědčení zemědělce 1000 Kč

2) odběry krve – brucelóza, tuberkulinace – 80 Kč/ks (všechny kusy starší 6 měsíců z hospodářství 1x ročně )

3) směsný vzorek mléka – celkový počet mikroorganizmu, stafylokok aureus cca 300 Kč – není stanoveno zákonem kolikrát nejméně a pak čas záleží tedy na kraji jak budou požadovat

4) kolek 100 Kč a odeslání žádosti na KVS

*

Při prodeji ze dvora musí být  na viditelném místě upozornění „Syrové mléko, před použitím převařit“, nebo pasterovat. Prodej mléka do vlastni nádoby, nebo si u Vás nádobu zakoupí (pak už je to vlastni nádoba). Mléko nalévat vždy před zákazníkem do 24 hodin po nadojeni. Tzv mléčnice musí být mimo stáje i dojeni musí probíhat mimo stáje.V chladícím zařízeni musí být umístěn teploměr aby bylo prokazatelné že jste mléko vychladily  na požadovanou teplotu a 2x denně se teplota zapíše do tabulky s Vašim podpisem.

*

*

*******************

Záměr je to hezký, ale pozor na dementní CZ legislativu:

Jeden názor :

Zdroj : http://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1720226/prodej-mleka-a-syru

Dobrý deň.Zrovna si predaj z dvora vybavujem.Najprv registracia hospodarstva,zaregistrovať zvierata,nahlasit polohu hospodarských budov na ministerstvo zemědělstí,2 krát ročne odčervit kozenky,1x ročne krvné testy,1x rozbor mlieka na styfylokoky,raz za 14 dní rozbor mlieka na CPM.keď to všetko máte tak zaniesť žiadost na veterinu 100,-kolok a možete predavať.Samozrejme musíte splňovať veterinárnu vyhlášku jak ohladne zvierat tak hygieny.mlieko musite predať do 24 hod.po nadojení.musí byť na viditelnom mieste napísane že je mlieko potreba prevariť.musíte mať zvlášť miestnosť kde mlieko spracuvavate(preceďujete)čista lahko umyvatelna.samostatne miesto kde ho skladujete(napr.chladničku) mlieko musíte predávať v oddelenej miestnosti.všetko už mám,čakám len na výsledky krvy z laborky a hurá na veterinu.len človek na tom viac prerobí ako zarobí.stafylokoky stoja 1200,-stačí bazénový vzorok(mlieko od všetkých kozeniek) a CPM stojí cca 80,- to je raz za 14 dni+cesta do laborky.stačí tiež bazénový vzorok ale ked to človek spočíta za rok tak to je skoro 10 tisíc.tak je to fakt na zváženie či sa to oplatí.ale zas na druhú stranu ked vás niekdo udá tak je to za 50 tisíc.mam super susedku tak radšej vybavujem povolenie.smajlík

Detailnější rozbor prodeje ze dvora

zdroj : http://www.ifauna.cz/ovce-kozy/forum/r/detail/870844/mini-syrarna-male-stado-proste-vse-v-malem

– Povinné registrace předpokládám máte: UKZUZ, hygiena, veterina, ČMSCH, ministerstvo, vodohospodáři na odběr podzemních vod (v případě studny, u podávání vody z vodovodu nevím jak to je)
– Prodej mléka ze dvora bez ohlášení veterině (krajské nebo okresní) – NELZE!
– Ohlášení Okresní veterině = kontrolní návštěva chovu, kontrola papírů (evidence hnoje/bobků, kontrola velikosti hnojiště – uskladnění půlroční produkce hnoje), přeměřování rozteče špršlí v jeslích, kontrola krmiva – registrace na UKZUZ, kontrola papírů o převozu (pouze schválené firmy), v případě převozu z jiného kraje kontrola povolení místní veteriny, kontrola očkování (hlavně „Modrý jazyk“…) ), k tomu nadiktování podmínek jako:
a) Upozornění kupujícím, že mléko musí převařit (viditelně v místě prodeje)
b) 1x měsíčně rozbory mléka – samozřejmě platíte si je sám
c) Prodej ze samostatné místnosti, nelze například z chodby obytného domu
d) mléko musí být do určité doby schlazeno
e) mléko lze do nádob nalévat pouze před zákazníkem (není možné například mít připravené nalité „PETky“) z chlazené zásobní nádoby
f) splňování podmínek hygieny chovu, dojení a uskladňování mléka (s trochou štěstí vám je dají nebo alespoň napíší odkazy na příslušné zákony)

g) Chcete-li navíc vyrábět sýry (do toho jsem se zatím nepustil, takže nemáme podrobné informace, jen co mi sdělili dopředu, abych se připravil):
– Pravidelné rozbory sýra (co jsem pochopil, tak správně by měla mít rozbor každá šarže – tedy každý den)
– Přihlášení se jako potravinářský podnik = zpřísnění podmínek, hlavně ze strany veteriny (častější kontroly), hygieny (přísnější evidence papírů, nadiktování podmínek povolení provozu) a szpi.

Prodej ze dvora nebo sousedovi bez splnění tohoto není legálně možný (teoreticky můžete bez konzultace s hygienou a veterinou pouze darovat příbuznému v přímé příbuzenské linii – rodiče, děti, sourozenci – nikomu dalšímu). Pokud máte pochybnosti, zavolejte si na místně příslušnou okresní veterinární správu. Oni vám to vysvětlí…

Aktuálně již 2. měsíc obíhám podobné papíry a stále nemám veterinu finálně dořešenou. Je to kupa kreténů a podle mého názoru cílené a systematické likvidování malých vesnických hospodářství.

PS: Všechny výše zmíněné doklady (registrace UKZUZ, vet., hyg., ČMSCH…, evidence hnoje a jeho zpracování, doklad o převozu, povolení převozu mezi kraji, potvrzení o očkování proti Modrému jazyku a fůru dalších nesmyslů) musíte ARCHOVOVAT 3-7 let, u každého formuláře je to jinak, můžete si vždy dohledat v příslušeném zákoně. Rozumně je jediná varianta archivovat vše společně 7 let…

PPS: Řeším registraci 2 koz a 3 kůzlat, cílový stav je chov cca 3-6 dospělých koz s prodejem přebytečného mléka. Takže žádný velkochov. Ale jak mi bylo řešeno, podmínky jsou stejné pro 1-50 koz a že když nechci dělat rozbory a plnit jejich podmínky, mám si koupit prase a mléko (za cca 20,-kč / litr??) dávat jemu! Ale jinou legální možnost prodeje prostě nemám.

*************************************

Další infoformace o prodeji ze dvora najdete i zde :

http://www.lokalni-ekonomika.cz/marketing/prodej_ze_dvora.html

http://www.eposcr.eu/wp-content/uploads/2011/04/Prodej-ze-dvora-legislativa.pdf

http://www.vysker.e-obec.cz/storage/1349766326_sb_prodej_ze_dvora.pdf

*************************************

Výroba sýra

Postupy výroby sýra jsou na www.syrar.cz

 

Videa :

https://www.youtube.com/watch?v=oNrhq8uG5Uw

https://www.youtube.com/watch?v=E13XUi08rNk

https://www.youtube.com/watch?v=Ej6YFGC2F38

Postupně doplňuji, ale nestíhám.

 

*********

 

You must be logged in to post a comment.