Něco do začátků – co koupit, kde hledat…

Od uživatele Michaela Kazíková dne 20. srpen 2013 v 11:21
převzato z : https://www.facebook.com/notes/v%C3%BDroba-s%C3%BDra/n%C4%9Bco-do-za%C4%8D%C3%A1tk%C5%AF-co-koupit-kde-hledat/724004647613098

 

 

Co potřebujete do začátků sýraření?

berte to jako tip, třeba si vyberete něco jiného, ale do začátků doporučuji zaměřit se na farmářské sýry a třeba americkou mozarellu – „ošaháte“ si sýřeninu, naučíte se s ní pracovat a pak se můžete rozeběhnout dál – například naberete směr plísňových sýrů, nebo naopak tvrdých lisovaných sýrů…

 1× Syřidlo – vydrží na hodně dlouho

1× Chlorid vápenatý – také vydrží na hodně sýrů – měl by zvyšovat výtěžnost

4× FA13 – 300/500g – forma vhodná na větší farmářské sýry nebo camembert nebo menší sýry s modrou plísní – z 5 litrů mléka máte 3-4 farmářské sýry této velikosti

10x FA03

forma vhodná na menší farmářské sýry nebo camembert – z 5 litrů mléka máte 10-12 sýrů této velikosti

1× Plachetka – výborná věc na okapávání sýřeniny, ale také na okapání tvarohu, nebo třeba taky rybízu při výrobě rybízové šťávy

1x Beta – mezofilní kultura – místo mezofilní kultury lze používat zakysanou smetanu, ale pozor, nesmí být zahuštěná škrobem ani jinou potvorou!

1x teploměr

mořskou sůl (bez jodu)

pak také třeba bylinky na ochucení čestvých sýrů – medvědí česnek, sušené česnekové plátky (čerstvé bylinky můžou způsobit zaplísění sýrů, tak pozor na to)

síto, do kterého dáte plachetku když přelijete sýřeninu z hrnce… síto obvykle postavím na 10 litrový kýbl a syrovátka pěkně odteče do kýble

nerezový hrnec, naběračku, něco na míchání

můžete také zvážit nákup papírků na měření pH

No a samozřejmě potřebujete mléko, čas a dobrou náladu 🙂

 

K nákupům nejen sýrařských věcí se mi osvědčil e-shop

http://www.dobrykolonial.cz/

já používám na kozý mléko LAKTOCHYM od Molcomu Tábor

http://www.milcom-as.cz/zavod-tabor/produkty/syridla.html

 

Další shopy:

http://www.farmarik.cz/pro-vyrobce/vyroba-syru/

http://www.syridlo.cz/

http://www.eshop.ekokoza.cz/

 

Technologie výroby sýrů najdete například zde:

www.dobrysyr.cz/recepty/

nebo zde: http://jaknato.webpark.cz/html/beginners.html

a pro ty, co zvládnou angličtinu: http://www.leeners.com/cheese/recipes/

Pěkně popsaná výroba sýra je i na : http://www.stv.sk/online/archiv/farmarska-revue?date=2013-01-26&id=52038

Korbáčiky:

http://www.youtube.com/watch?v=Ej6YFGC2F38

 

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment.