Casu_Marzu_cheese
Samičky, které jsou samy o sobě, vypadají gumovitě a jsou proslulé, jsou jedinou věcí, která je pro většinu lidí velkým znechucením – s výjimkou nadějných entomologů . Přidejte červy k jídlu a možná i entomologové budou váhat předtím, než se pustí do jídla.
Je těžké najít sardinskou specialitu – sýr, jehož jméno se doslova překládá do “rozbitého sýra”. Jedná se o sardinské ovčí mléko, které se podává plné živých červů . To je správně. Sýr je záměrně naočkován larvami hmyzu , které přeměňují sýr konzumací a strávením. Kyselina z trávicího systému červů rozkládá tuk uvnitř sýra, což vede k velmi měkké, mírně tekuté struktuře, která je vysoce vyhledávanou specialitou regionu.
Jakmile nejsou červy již naživu, sýr je považován za nebezpečný k jídlu, a proto je vždy spotřebován s červy, které se ještě stále rozšiřují. Jakmile casu marzu dosáhne požadované fáze fermentace, tradičně se nakrájí na proužky a podává se na vlhkém sardinském flatbread spolu se silným červeným vínem.
Jak lidé jedí sýr s plazícími se živými červy? Podle Wikipedie :
“Protože larvy ve sýru se mohou rozptýlit na vzdálenosti až šest centimetrů, hosté si drží ruce nad sendvičem, aby se zabránilo tomu, že červy budou skákat. Někteří, kteří jedí sýr, dávají přednost tomu, aby pohltili červy. Ti, kteří to nechtějí, umístit sýr do zapečetěného papírového pytle. Vranci, hladoví za kyslík, kudrnují a skočí do vaku a vytvářejí zvuk “pitter-patter”. Když zvuky ustoupí, červy jsou mrtvé a sýr je možné jíst. ”
Chtěli byste se o křovinatku? Nemyslel jsem si …
Zatímco casu marzu může být extrémním příkladem, lidé na celém světě používají nejrůznější šílené techniky k výrobě sýra. Pro 10 šílených faktů o sýru klikněte zde